1

10 onbekende streken in Frankrijk

Onbekende streken in Frankrijk

De Verdon, Ardêche, Dordogne, Hautes-Alpes en Haute-Savoie, Vendéekust, de stranden van Normandië, Aquitaine of de Côte d’Azur… Supermooi, maar stuk voor stuk bekende streken waar je in het hoogseizoen gegarandeerd veel vakantiegangers zult vinden. Ik ging op zoek naar tien streken die minder bekend maar niet minder de moeite waard zijn. Relatief onontdekte hoogtepunten, ideaal voor rustzoekers.

Massif des Bauges

Hoewel het midden tussen de populaire bestemmingen Annecy en Aix-les-Bains in ligt, is het Massif des Bauges een vaak overgeslagen stukje Frankrijk. Het is een landelijk gebied met bergtoppen tussen de 1.500 en 2.000 meter. Nog niet echt het hooggebergte dus, zou dat de reden zijn dan men dit links laat liggen? In de groene dalen vind je er kleine verstilde dorpjes en het gebied is perfect voor wandelaars en fietsers.

Livradois-Forez

Dit mooie heuvelachtige natuurpark ligt op de grens tussen de departementen Loire en Puy-de-Dôme. Rondom de hoogste top van het gebied, op zo’n 1.400 meter hoogte, ligt een rustige hoogvlakte, Hautes Chaumes. Een prachtig wandelgebied dat mooie uitzichten biedt richting de toppen van de Auvergne en de Alpentoppen in het oosten.

Foto: Loire Tourisme

Cerdagne

Op een van de meest zuidelijke puntjes van Frankrijk, tussen Andorra en Spanje, vind je het ruige natuurgebied Cerdagne. Een bergachtig gebied met pittoreske, oeroude dorpjes en vooral heel veel natuur. Bijzonder is de Catalaanse cultuur die hier de boventoon voert. Een uniek gebied in Frankrijk!

Foto: Flickr/Miquel Lleixà Mora

Ariège

Ten westen van Cerdagne ligt de al bijna net zo onbekende streek Ariège. Met name de zuidelijke helft van dit departement biedt volop groene natuur, indrukwekkende bergketens en afgelegen bergdorpen. Het leent zich perfect voor lange wandelingen door een ruig terrein waar de invloed van de mens amper te zien is.

In de buurt van Luzenac, in de Ariège.

Agenais

Schuin onder de departementen Lot en Dordogne vind je de oude landstreek Agenais, rondom het stadje Villeneuve-sur-Lot. Een prachtig plekje voor cultuurliefhebbers. In het licht heuvelachtige landschap vind je tal van leuke eeuwenoude onbekende dorpjes met een rijke culturele geschiedenis. Een mooie uitvalsbasis ook om de hoogtepunten van de wijdere omgeving te ontdekken.

Brenne

Een gevarieerd landschap met bossen, weilanden, moerassen en meren. De Brenne is een gebied voor de natuurliefhebber. In het gebied zijn veel wandelroutes uitgestippeld. En heb je even genoeg van de natuur, dan kun je in het bijzondere stadje Argenton-sur-Creuse je dosis cultuur ophalen.

Foto: AD2T Berry

Vosges-du-Nord

Houd je van bossen dan zit je hier goed. De noordelijke Vogezen, aan de grens met Duitsland, bestaat voor zo’n 65% uit bosgebied. Tussendoor zijn er vele leuke stadjes en dorpjes, zoals bijvoorbeeld Wissembourg. Qua cultuur is ook de lokale glasblazerskunst een bezienswaardigheid. In Meisenthal bevindt zich een museum dat hieraan gewijd is.

Foto: Tourisme Alsace

Haut-Languedoc

In de departementen Tarn en Hérault is een mooi natuurgebied te vinden dat vaak overgeslagen wordt. Het Parc naturel régional du Haut-Languedoc is een veelzijdig gebied met heuvels, rivierkloven, bijzonder gelegen dorpjes en uitgestrekte natuur waar je goed kunt wandelen.

Foto: Tourisme Occitanie

Westelijke Cevennen

Het toerisme in de Cevennen concentreert zich rondom plekken als Anduze, Alès en Mende. Maar in het westen, rondom de Mont Aigoual, ligt een gebied dat ook de moeite waard is. Smalle bergweggetjes, kleine gehuchtjes en meer richting het westen de Grands Causses, een bijzonder hoogvlaktegebied. Ideaal voor wandelaars, wielrenners en rustzoekers.

Vanaf de Mont Aigoual.

Cantal

Een van de grootste trekpleisters op het gebied van natuur in Frankrijk ligt in deze streek, maar verder is het er toch relatief onbekend. Ongeveer een half miljoen mensen bezoeken jaarlijks de Puy Mary, een van de hoogste vulkanische toppen van de Auvergne, maar de rest van de streek wordt overgeslagen. En dat is maar goed ook, want daardoor kun je er genieten van rust en ruimte en mooie heuvelachtige natuur. Bezoek bijvoorbeeld eens de Vallée de la Jordanne, of het leuke stadje Murat.

Richting Aurillac.

Heb jij nog andere tips voor onontdekte streken in Frankijk?

Martijn
Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, blogger en oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. Hanny vd Berg schrijft:

    3 weken geleden waten we in Villeneuve sur Lot. Prachtige omgeving.! Geslapen in de watermolen aan de Lot Als god en godin in Frankrijk. Ook heerlijk gegeten en een mooie wijn uit de omgeving gedronken. Kortom hier komen we nog terug!

  2. Ineke Oosting schrijft:

    Het Lac d’Aiquebelette is een vrij onbekend meer net voor de tunnel naar Chambéry. De vulcanische bodem zorgt ervoor dat de temperatuur van het water in mei/juni al heel aangenaam is. Vandaar uit zijn prachtige uitstapjes te maken naar de Vercors en de Savoie. De Bugey met zijn heerlijke wijnen en fietsroutes langs de Rhône zijn ook een aanrader en lenen zich ook voor een dagje ” en route”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *