D

De 10 mooiste plekken in de Dordogne

Beynac-et-Cazenac

De Dordognestreek! Naast de Provence misschien wel de populairste vakantiebestemming in Frankrijk. Dat komt door het aangename klimaat, de prachtige natuur, maar toch zeker ook de pittoreske dorpen en stadjes die je in dit gebied vindt. Wat zijn de mooiste en leukste bezienswaardigheden in dit afwisselende departement? Ik zet tien plekjes voor je op een rijtje. Heb jij deze allemaal al bezocht? Meer tips: Download ook mijn reisgids over de Dordognestreek!

Streektips

Zelf ook op vakantie in de Dordognestreek? Misschien heb je wat aan deze tips!

Belvès

Belvès

Ben je in de Dordogne, dan mag een bezoek aan een van de vele middeleeuwse plaatsen niet ontbreken. Belvès is er zo een! Dit dorp, bijgenaamd het stadje met de zeven torens, heeft veel historie, op zowat elke hoek van de straat. Helemaal bijzonder zijn de middeleeuwse grotwoningen precies onder het centrale marktplein. En ook niet te missen is de overdekte markthal van meer dan 500 jaar oud.


Beynac-et-Cazenac

Beynac-et-Cazenac aan de Dordogne

Nog zo’n leuk dorp is Beynac-et-Cazenac, gelegen op de kliffen langs de rivier de Dordogne. Het kasteel bovenaan het dorp is een van de best bewaarde van de streek, die vroeger het toneel was van veel strijd. Nu kun je heerlijk rustig ronddwalen door de oude straatjes en genieten van het uitzicht over de omgeving.


Castelnaud-la-Chapelle

Ook Castelnaud dankt zijn bekendheid aan een kasteel. Het fort uit de middeleeuwen huisvest vandaag de dag het ‘Musée de la Guerre au Moyen Âge’, met onder meer diverse voorbeelden van wapenrustingen en wapentuig uit die tijd. Erg leuk voor jong en oud! Vanaf Castelnaud heb je uitzicht op het kasteel van Beynac. Bijzonder is dat in de middeleeuwen Castelnaud lange tijd in handen was van de Engelsen, en Beynac in handen van de Fransen. De praktisch bijna onneembare kastelen fungeerden min of meer om elkaar in de gaten te kunnen houden. Ook het dorp rondom Castelnaud is de moeite waard, met vele oude straatjes en huizen.


Domme

Domme, bastidedorp boven de Dordogne.
Uitzicht vanaf Domme

Een kerk en een kasteel, vrijwel elk leuk dorp in de Dordognestreek heeft dat wel te bieden. Maar Domme heeft nog een andere bijzondere attractie: middenin het dorp, op het plein, vind je de ingang naar een grot, waar je volop stalactieten en stalagmieten kunt bewonderen. Het dorp zelf heeft verder dezelfde sfeer als al die andere leuke plekken in de streek, compleet met natuurstenen huizen en leuke (toeristische) winkeltjes.


Gouffres

Gouffres, dat zijn natuurlijke kalksteengrotten met prachtige hoge koepels. In Zuidwest-Frankrijk tref je er opvallend veel aan, die van Padirac, net over de grens van het departement Lot, is de bekendste en meest indrukwekkende. In het departement Dordogne is de bekendste de Gouffre de Proumeyssac, niet minder de moeite waard. Een kathedraal van kristal, is de bijnaam, en het is echt een wonder der natuur.


Les Eyzies, hoofdstad van de prehistorie

Op het terras van het Musée National de Préhistoire
Op het terras van het Musée National de Préhistoire te Les Eyzies

Je kunt de Dordogne niet verkennen zonder ook iets mee te pikken van de prehistorie. Overal in de streek vind je namelijk grotten, die ooit bewoond waren of waar nog prachtige grottekeningen te vinden zijn. Het dorpje Les Eyzies (voluit Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil) in de vallei van de Vézère wordt ook wel de hoofdstad van de prehistorie genoemd. Hier zijn twee musea te vinden met interessante archeologische vondsten en je kunt verschillende grotten bezoeken. Iets verderop in de vallei ligt bijvoorbeeld ook de replica van de grotten van Lascaux.


La Roque-Gageac

Dorp La Rogue-Gageac langs de rivier de Dordogne

Een bijzonder plaatje biedt het dorp La Roque-Gageac. Het ligt in een langgerekt lint tussen een steile rotswand en de rivier de Dordogne. In het dorp vind je ondermeer een exotische tuin, een leuk kerkje en prachtige huizen uit de renaissancetijd. Verder kun je ook een leuk boottochtje maken, bijvoorbeeld in een traditionele platbodem waarmee vroeger de handelswaar over de Dordogne werd vervoerd.


Monpazier

Monpazier
Monpazier

Monpazier is een prachtig voorbeeld van een zogenaamde bastide: oeroude dorpjes met een kaarsrecht stratenplan. Die geometrische vormen danken ze aan het feit dat ze in korte tijd uit de grond werden gestampt, als perfect verdedigbare nieuwe steden van de middeleeuwen. In Zuidwest-Frankrijk vind je veel van dit soort dorpjes, en Monpazier is een van de best bewaarde. Opvallend is onder meer de bogengalerij en de drie poorten die bewaard zijn gebleven.


Saint-Jean-de-Côle

Foto: Flickr / Patrick Nouhailler

Vakwerkhuisjes, een oude kerk met een bijzondere overkapping ervoor, de oude priorij, een middeleeuwse brug, een kasteel, veel redenen om een bezoek te brengen aan Saint-Jean-de-Côle.


Sarlat-la-Canéda

Sarlat-la-Canéda is de bekendste plek in het departement Dordogne, en een niet te missen bestemming. Hoewel het er natuurlijk wat toeristisch kan zijn, want al die schilderachtige straatjes en pleintjes hebben zo hun aantrekkingskracht. Je kunt er gerust een halve dag doorbrengen. Bewonder de fraaie stadspaleizen uit de renaissancetijd, bezoek de door Jean Nouvel tot marktplaats omgebouwde kerk, en droom over vroeger tijden terwijl je langs de eeuwenoude huizen wandelt.

Campings

Op zoek naar een camping in de Dordogne? Kijk dan eens naar dit lijstje van 10 campings aan een rivier in de Dordognestreek!

Martijn

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Op Frankrijk Puur beschrijf ik onze ervaringen in Frankrijk en geef ik je tips voor leuke plekken.

Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

  1. astrid verkaik says:

    Hallo Martijn, Wow. Prachtig gedaan! Leuke informatie en prachtige foto’s. Heb het boek besteld en 2 E boeken. Ga toch eens vaker de grens over. Groet vanuit Zurich, Astrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *