Sixt-Fer-à-Cheval
Auvergne-Rhône-AlpesHaute-SavoieHautes-AlpesIsèreProvence-Alpes-Côte-d'AzurSavoie

De 10 mooiste dorpen in de Franse Alpen

Mooie dorpen heb je overal in Frankrijk. Maar het is natuurlijk nog veel leuker als die mooie dorpen ook nog eens in een indrukwekkende omgeving liggen! Als je Frankrijk Puur langer volgt, weet je misschien dat de bergen mijn favoriete landschap zijn. Daarom zocht ik tien van de meest bijzondere dorpen voor je uit in de Franse Alpen. Ideaal als je houdt van een combinatie van natuur en cultuur. Zie je jezelf al zitten op een pleintje in een van deze supermooie dorpjes?

Streektips

Zelf ook op vakantie naar de Franse Alpen? Misschien heb je wat aan deze tips!

Bonneval-sur-Arc

Bonneval-sur-Arc
Foto: © OT Haute Maurienne Vanoise

Dit authentieke dorpje in het dal van de Maurienne is geklasseerd onder het label ‘Plus beaux villages de France’, en dat is niet voor niets. Kenmerkend voor dit dorp zijn de stenen huizen met leistenen daken, die het dorp een heel eigen sfeer geven. Het dorp heeft oude wortels, en bestaat al zeker tien eeuwen.

Saint-Véran

Saint-Véran is het hoogst gelegen dorp van Frankrijk, op 2041 meter hoogte. Al in de tweede eeuw leefden er hier mensen, onder meer vanwege het koper dat in de bergen in mijnen gewonnen werd. Later kende het dorp een grote traditie in ambachtslieden, landbouw en veeteelt. Te bezoeken zijn tegenwoordig onder meer een observatorium, een museum, een kerk uit de zeventiende eeuw, en ook bijzonder zijn de traditionele huizen die helemaal aangepast zijn aan het zware leven in de bergen.

Colmars

Colmars, ook wel Colmars-les-Alpes genoemd, is een vesting in het dal van de Haut-Verdon, onder het wintersportplaatsje Allos. Je kunt er heerlijk dwalen door een doolhof van eeuwenoude straatjes. Ook is het een mooi vertrekpunt voor bergwandelingen in de omgeving.

Entrevaux

Entrevaux

Een prachtig plekje tussen de Provence en de Alpen, vroeger direct aan de grens met Italië gelegen. Entrevaux is een vestingdorp tegen de rotsen aangebouwd, aan de oever van de rivier de Var. Leuk is dat je naar de hoger gelegen vesting kan lopen, vanwaar je een mooi uitzicht over Entrevaux en de omgeving hebt.

Abondance

Abondance
Foto: Savoie Mont Blanc Tourisme

Abondance is een leuk dorp in de Haute-Savoie. Het zit er bomvol geschiedenis, met onder meer een oude abdij met een mooie kloostergang, een kerkje uit de dertiende eeuw, een brug die vroeger overdekt was en tal van leuke oude huizen, in een schitterende omgeving.

Sixt-Fer-à-Cheval

Ook dit dorp hoort bij de ‘Plus beaux villages de France’, en dat dankt het deels ook aan de supermooie omgeving waarin het ligt. Het bevindt zich namelijk op een steenworp afstand van het Cirque du Fer-à-Cheval, een indrukwekkend natuurfenomeen, een keteldal met steile rotswanden rondom waar watervallen vanaf klateren.

Aussois

Aussois
Foto: Mairie d’Aussois

Al voor het begin van de jaartelling woonden er mensen op deze plek, getuige daarvan zijn de prehistorische gravures die hier in de buurt op de rotsen gevonden zijn, te zien in het ‘parc archéologique des Lozes’. Naast enkele monumentale gebouwen in het dorp kun je in de nabije omgeving ook nog een vijftal forten uit de negentiende eeuw bewonderen, die gebouwd werden om de Savoie tegen Franse invallen te beschermen.

Yvoire

Yvoire
Foto: Office de Tourisme Yvoire

Een pareltje aan het meer van Genève, zo zou je het dorp Yvoire kunnen noemen. Het heeft een klein middeleeuws centrum met twee poorten, en profiteert van een mooie ligging aan het meer. Bijzonder aan dit bloemrijke dorp is verder onder meer ook een Savoyaards kasteeltje uit de twaalfde eeuw.

La Grave

La Grave
Foto: MartinD/WikiPedia

Het dorp La Grave bevindt zich aan de voet van de indrukwekkende berg La Meije van bijna vierduizend meter hoogte. Het dorp zelf heeft diverse historische monumenten, waaronder enkele kerkjes en kapelletjes. Een prima uitvalsbasis voor mooie wandelingen en bergbeklimmingen.

Saorge

Uitzicht op Saorge.
Uitzicht op Saorge.

In het zuiden van de Alpen, richting de Côte d’Azur, vind je het karakteristieke bergdorp Saorge. Het ligt geïsoleerd in een bergdalletje richting Tende, en heeft een middeleeuws centrum en een mooie abdij. Het is onder meer bereikbaar met de Train des Merveilles, de spoorlijn van Nice naar Tende.

Op de kaart

Welk dorp vind jij het mooiste? Of ken jij nog leuke bergdorpen die in dit lijstje ontbreken? Laat het hieronder even weten!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Fijn verslag. Mijn echtgenote en ik rijden dit jaar (samen met 2 kleinkinderen en 4 Yorkies) met een mobilhome de Route des Grandes Alpes en zullen enkele van deze dorpen zeker bezoeken.

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant