Route des Crêtes

10 gratis camperplekken in Frankrijk: geniet van prachtige natuur en unieke uitzichten!

Houd jij er ook van om met een camper te reizen? Je eigen huisje op wielen, vrij om te gaan en staan waar je wilt. Natuurlijk kun je je camper op een normale camping neerzetten, maar waarom zou je niet profiteren van de vrijheid en wat avontuurlijkere camperplekken opzoeken? Om je op weg te helpen zocht ik tien fantastische plekjes voor je uit om je camper een nachtje neer te zetten.

Het voordeel van een camper is dat je die in Frankrijk in principe op elke openbare parkeerplaats mag neerzetten om de nacht door te brengen, behalve op plekken waar dat expliciet verboden is. Bijvoorbeeld in steden, toeristische zones en natuurgebieden zijn er meestal strengere regels rondom parkeren en bivakkeren in je camper. Maar in veel landelijke gebieden kun je over het algemeen in alle vrijheid genieten van de mogelijkheden van een camper. Het is dan wel niet de bedoeling dat je op je parkeerplaats uitgebreid gaat kamperen en je tuinmeubilair naast je camper neerzet, officieel moet je op een parkeerplaats alles in je camper laten en er echt alleen de nacht doorbrengen.

Hieronder een aantal mooie plekken waar je kunt overnachten met je camper. Ik kan er niet voor instaan dat je hier altijd terecht kunt, want het zou best kunnen dat er inmiddels door de gemeentes maatregelen zijn getroffen om het bivakkeren met een camper in te perken.

#1 Mont-Aigoual, Cevennen

Wakker worden met een overweldigend uitzicht over de Cevennen en de Grands Causses. Op de grote parkeerplaats bovenop een van de hoogste toppen van de Cevennen is het goed vertoeven. Er is een restaurantje, maar verder ben je op jezelf aangewezen. Geen voorzieningen verder ter plekke, dus alleen te doen als je camper sanitair heeft.

Bekijk op Google Maps

#2 Massif de l’Esterel, Côte d’Azur

De nacht doorbrengen met overweldigend uitzicht op zee, aan de voet van de rode rotsen van het Esterelmassief. En dat gratis en voor niets, op de parkeerplaats aan de D559. Er zijn verder geen voorzieningen, en er is plek voor een auto of 8-10. Een perfecte camperplaats voor liefhebbers van de zee.

Bekijk op Google Maps

#3 Lac de Serre-Ponçon, Hautes-Alpes

Je camper neerzetten op een plek met uitzicht op een groot bergmeer, en aan alle kanten bergen om je heen! Het kan aan het Lac de Serre-Ponçon tussen Gap en Briançon. Langs de weg zijn een aantal parkeerplekken waar je de camper voor een nachtje kunt neerzetten. Er zijn geen voorzieningen aanwezig.

Bekijk op Google Maps

#4 Lanfains/Le Pas, Bretagne

Op een half uurtje van de Bretonse kust bij Saint-Brieuc ligt het gehucht Le Pas bij Lanfains, waar je aan een klein meer een veldje vindt waar je kosteloos je camper mag plaatsen. Er is tevens een wc aanwezig, en ook de mogelijkheid om het water van je camper bij te vullen en afvalwater te lozen.

Bekijk op Google Maps

#5 Stella Plage, Hauts de France

Tussen Le Touquet en Berck vind je, vrijwel direct aan het strand, deze gratis camperplaatsen. Het overnachten is gratis, tegen betaling kan je ook water tappen en elektriciteit afnemen. Tevens zijn er prullenbakken voor je afval.

Bekijk op Google Maps

#6 Walscheid, Vogezen

De gemeente Walscheid in de Vogezen heeft enkele camperplekken aan de rand van een klein meertje ingericht. Ook is er de mogelijkheid om water bij te vullen en afvalwater te lozen.

Bekijk op Google Maps

#7 Saint-Clar, Gers

In de Gers vind je tal van mooie dorpjes. Bij een daarvan ligt deze fraaie camperplaats. Op een steenworp afstand van het dorp Saint-Clar vind je een terrein met sanitair, gelegenheid om afvalwater te lozen en gratis overnachtingsplekken voor campers.

Bekijk op Google Maps

#8 Lachamp-Raphaël, Ardèche

Midden in de Monts d’Ardèche, het bergachtige gedeelte van de Ardèche. Een rustige streek met kleine dorpjes en bijzondere natuur. Je zit hier in de streek van de sucs, de vulkaantoppen. De aire voor campers ligt aan de rand van het dorpje Lachamp-Raphaël, en je hebt vanaf hier een weids uitzicht over de streek.

Bekijk op Google Maps

#9 Biron, Dordogne

Dichtbij de schitterende bastidedorpjes Monpazier en Villefranche-du-Périgord ligt het eeuwenoude kasteel van Biron. Aan de rand van het plaatsje is een kleine parkeergelegenheid waar je je camper kan neerzetten. Er zijn verder geen faciliteiten, maar je hebt een weids uitzicht over het landschap van de Dordogne en Lot.

Bekijk op Google Maps

#10 Tourzel-Ronzières, Puy-de-Dôme

Op een mooie locatie tussen Issoire en Murol vind je deze camperplaats. Er is plek voor zo’n 5 campers en je profiteert van het uitzicht over de heuvelachtige streek.

Bekijk op Google Maps

Op zoek naar meer leuke plekjes om je camper neer te zetten? Kijk dan eens op de volgende websites:

Het fijne van Park4Night is dat hier ook veel ervaringen van andere camperaars op staan en je eenvoudig op de kaart kan zoeken. Zo weet je meteen of een parkeerplaats geschikt is om de nacht door te brengen.

En weet jij nog meer mooie camperplekken in Frankrijk? Laat dat dan hieronder even weten!

Wees niemand tot last
En… misschien overbodig maar toch een opmerking: niet iedereen in Frankrijk vind het fijn dat vakantiegangers overal maar hun camper neerzetten. Net zoals jij het waarschijnlijk niet fijn zou vinden als iemand in Nederland een grote camper voor je raam of oprit neer zou zetten. Let dus bij het zoeken van een overnachtingsplek er ook op dat je niemand tot last bent. Laat ook geen afval achter, en loos je afvalwater alleen op officiële serviceplekken. Zeker weten dat je geen gedoe krijgt met overnachten, zoek dan een officiële camperplaats op, of informeer bij de plaatselijke mairie (gemeentehuis).


Frankrijk Puur Roadtrips

Op zoek naar mooie ritten in Frankrijk, met de auto, motor of camper? Dan is het boek Frankrijk Puur Roadtrips wat voor jou. Je vindt hierin maar liefst vijftig kant-en-klare reisroutes in het hele land, inclusief tips voor campings en bezienswaardigheden onderweg.

Bestellen


Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. JAN COPPENOLLE zegt:

    Dank bij voorbaat voor de info en nieuwe mooie plaatsen in Vive la France
    Grts De Jean ( een frankrijk freak )

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant