Grignan
Auvergne-Rhône-AlpesDrôme

10 mooie dorpen in de Drôme

Als je de Alpen met de Provence kruist, wat krijg je dan? De Drôme! In het noordoosten van dit departement vind je de grillige, bergachtige Vercors, in het zuiden de charmante Drôme Provençale. En tussen de lavendelvelden van het zuiden en de rotsen van het noorden zijn talloze schitterende dorpjes te bezoeken. Middeleeuwse parels, lieflijke villages perchés (dorpjes op een heuveltop), boordevol traditie en geschiedenis. Ik zocht tien prachtige dorpen voor je uit die je zeker eens moet bezoeken. Stuk voor stuk bezienswaardigheden en hoogtepunten van de Drôme. Zelf ben ik nog niet zo heel vaak in de Drôme geweest, van onderstaand lijstje bezocht ik alleen Montbrun-les-Bains al eens. De andere staan inmiddels wel op mijn verlanglijstje! Welke dorpjes heb jij al bezocht?

Streektips

Zelf op vakantie naar de Drôme? Misschien heb je wat aan deze tips!

Mirmande

Ooit, in de zeventiende eeuw, was Mirmande een bloeiend stadje met zo’n 3.000 inwoners, met dank aan de teelt van de zijderups. Maar toen die economie instortte, verdwenen ook de meeste mensen uit dit schilderachtige dorp. In de twintigste eeuw werd het van het verval gered dankzij de komst van diverse kunstenaars, die het nieuw leven in bliezen. Overigens gaan de wortels van dit dorp veel verder terug. Tot aan het eind van de Middeleeuwen was er in Mirmande een tolstation gevestigd voor de trekvaart over de Rhône.

Vandaag de dag kun je door de oude straatjes wandelen en de gerestaureerde huisjes bewonderen. Wat zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de twaalfde eeuwse Romaanse kerk, de Église St-Foy.

Mirmande
Mirmande. Foto: Office de Tourisme du Val de Drôme

Le Poët-Laval

Het woord Poët heeft niets met poëet te maken, maar betekent in het plaatselijke dialect een ‘kleine top’ in ‘Laval’, de vallei. In de dertiende eeuw werden op deze plek een kasteel, kapel en versterkingen gebouwd. In een oude protestantse kerk in het dorp is nu een museum voor het protestantisme in de streek ingericht. In het huis met de naam La Grâce heeft de Nederlandse schrijver Gerard Reve gewoond. Het is een mooi dorpje met prachtig gerestaureerde huisjes en steegjes.

Le Poët-Laval
Le Poët-Laval. Foto: Comité d’Expansion Touristique et Economique de la Drôme Provençale

La Garde-Adhémar

Net als de twee dorpen hierboven heeft La Garde-Adhémar het label Plus Beaux Village de France. Het was in de Middeleeuwen een belangrijk onderkomen van de familie Adhémar, toen een van de machtigste families van de streek. Het heeft naast oude straatjes en steegjes onder meer een prachtig kerkje, de Église Saint-Michel. Ook niet te missen zijn de overblijfselen van de priorij van Val des Nymphes, een bijna paradijselijk dalletje vol met legendes uit de oudheid, net naast het dorp.

Montbrun-les-Bains

Kan het mooier en romantischer dan dit: Gelegen op een heuvel ten oosten van de Mont Ventoux, omringd door lavendelvelden, leuke oude huisjes en kleurrijke bloemen op elke hoek… Montbrun-les-Bains is vanouds een kuuroord met dank aan de aanwezigheid van warmwaterbronnen, en al in de tijd van de Romeinen bewoond. Het middeleeuwse dorp telt diverse monumenten, waaronder talrijke fonteinen, een kerk en de ruïnes van een kasteel. Ook dit is een van de Plus beaux villages de France.

Montbrun-les-Bains
Montbrun-les-Bains

Bourdeaux

Een klein dorp met maar liefst twee kastelen: stille getuigen van een strijd die zich hier eeuwen geleden afspeelde. In Bourdeaux vind je een oud gedeelte en een nieuwer gedeelte. Neem zeker even de tijd om naar boven te lopen, dan word je beloond met een mooi uitzicht over de streek, inclusief ‘Les Trois Becs’, drie bergpuntjes.

Bourdeaux
Foto: Mairie de Bourdeaux

Grignan

Het grootste renaissancekasteel van Zuid-Frankrijk staat hier, en het dorp is er in een cirkel omheen gebouwd. In de tijd van de Renaissance werd het al bestaande kasteel uitgebreid en verfraaid, en sindsdien is het een imposant bouwwerk voor zo’n klein dorp. Om het kasteel vind je middeleeuwse straatjes en huizen en enkele winkeltjes.

Grignan
Grignan. Foto: Office de Tourisme Pays de Grignan

Marsanne

Marsanne heeft oeroude wortels. Al in de Romeinse tijd was hier een nederzetting, onder de naam Fons Juliana. De oude overblijfselen die er nu nog zijn stammen echter met name uit de elfde tot veertiende eeuw. Onder meer de Église Saint-Félix valt op, een vervallen kerk uit de twaalfde eeuw. Er zijn verder tal van leuke straatjes, een stadspoort, winkeltjes en ateliers.

Marsanne
Marsanne. Foto: Office de Tourisme de Montélimar

Dieulefit

‘Door God gemaakt’, dat is de wat pretentieuze betekenis van de naam van dit plaatsje. Al zo’n tweeduizend jaar staat dit dorp in het teken van de pottenbakkers. Je vindt er veel keramiekwinkeltjes en kunstenaars. Daarnaast is het ook een schilderachtig plaatsje met dank aan de vele kleurrijke gevels en luiken die je er ziet.

Autichamp

Ook al zo’n leuk dorp op een heuvel, oftewel een village perché. En ook hier is er een kasteel, zijn er middeleeuwse huizen en straatjes, en is het genieten van de gezellige sfeer. Vanaf het dorp heb je een schitterend uitzicht over de groene omgeving, met onder meer het Forêt en het Massif de Saou.

Autichamp
Autichamp. Foto: Office de Tourisme Cœur de Drôme – Pays de Crest et de Saillans

Puygiron

Een piepklein dorp tot besluit. Het ligt in een indrukwekkend landschap met lavendelvelden, glooiende heuvels, bossen en akkerland. Je vindt er een kasteel met vier ronde torens en een donjon, een kerk en enkele eeuwenoude straatjes.

Puygiron
Puygiron. Foto: Office de Tourisme de Montélimar

Verder lezen:
6 uitstapjes voor gezinnen met kinderen in de Drôme
Boerencamping met prachtig uitzicht in de Drôme


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

  1. Leuke blog. Ik mis toch echt het stadje Die in je lijst! Prachtig middeleeuws stadje aan de rivier de Drôme, hier komt ook de welbekende Clairette de Die vandaan. Het is hier op het moment van schrijven heerlijk toeven!

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant