10 mooie dorpen in de Drôme

Als je de Alpen met de Provence kruist, wat krijg je dan? De Drôme! In het noordoosten van dit departement vind je de grillige, bergachtige Vercors, in het zuiden de charmante Drôme Provençale. En tussen de lavendelvelden van het zuiden en de rotsen van het noorden zijn talloze schitterende dorpjes te bezoeken. Middeleeuwse parels, lieflijke villages perchés (dorpjes op een heuveltop), boordevol traditie en geschiedenis. Ik zocht tien prachtige dorpen voor je uit die je zeker eens moet bezoeken. Stuk voor stuk bezienswaardigheden en hoogtepunten van de Drôme. Zelf ben ik nog niet zo heel vaak in de Drôme geweest, van onderstaand lijstje bezocht ik alleen Montbrun-les-Bains al eens. De andere staan inmiddels wel op mijn verlanglijstje! Welke dorpjes heb jij al bezocht?

Mirmande

Ooit, in de zeventiende eeuw, was Mirmande een bloeiend stadje met zo’n 3.000 inwoners, met dank aan de teelt van de zijderups. Maar toen die economie instortte, verdwenen ook de meeste mensen uit dit schilderachtige dorp. In de twintigste eeuw werd het van het verval gered dankzij de komst van diverse kunstenaars, die het nieuw leven in bliezen. Overigens gaan de wortels van dit dorp veel verder terug. Tot aan het eind van de Middeleeuwen was er in Mirmande een tolstation gevestigd voor de trekvaart over de Rhône.

Vandaag de dag kun je door de oude straatjes wandelen en de gerestaureerde huisjes bewonderen. Wat zeker niet mag ontbreken is een bezoek aan de twaalfde eeuwse Romaanse kerk, de Église St-Foy.

Mirmande
Mirmande. Foto: Office de Tourisme du Val de Drôme

Le Poët-Laval

Het woord Poët heeft niets met poëet te maken, maar betekent in het plaatselijke dialect een ‘kleine top’ in ‘Laval’, de vallei. In de dertiende eeuw werden op deze plek een kasteel, kapel en versterkingen gebouwd. In een oude protestantse kerk in het dorp is nu een museum voor het protestantisme in de streek ingericht. In het huis met de naam La Grâce heeft de Nederlandse schrijver Gerard Reve gewoond. Het is een mooi dorpje met prachtig gerestaureerde huisjes en steegjes.

Le Poët-Laval
Le Poët-Laval. Foto: Comité d’Expansion Touristique et Economique de la Drôme Provençale

La Garde-Adhémar

Net als de twee dorpen hierboven heeft La Garde-Adhémar het label Plus Beaux Village de France. Het was in de Middeleeuwen een belangrijk onderkomen van de familie Adhémar, toen een van de machtigste families van de streek. Het heeft naast oude straatjes en steegjes onder meer een prachtig kerkje, de Église Saint-Michel. Ook niet te missen zijn de overblijfselen van de priorij van Val des Nymphes, een bijna paradijselijk dalletje vol met legendes uit de oudheid, net naast het dorp.

Montbrun-les-Bains

Kan het mooier en romantischer dan dit: Gelegen op een heuvel ten oosten van de Mont Ventoux, omringd door lavendelvelden, leuke oude huisjes en kleurrijke bloemen op elke hoek… Montbrun-les-Bains is vanouds een kuuroord met dank aan de aanwezigheid van warmwaterbronnen, en al in de tijd van de Romeinen bewoond. Het middeleeuwse dorp telt diverse monumenten, waaronder talrijke fonteinen, een kerk en de ruïnes van een kasteel. Ook dit is een van de Plus beaux villages de France.

Montbrun-les-Bains
Montbrun-les-Bains

Bourdeaux

Een klein dorp met maar liefst twee kastelen: stille getuigen van een strijd die zich hier eeuwen geleden afspeelde. In Bourdeaux vind je een oud gedeelte en een nieuwer gedeelte. Neem zeker even de tijd om naar boven te lopen, dan word je beloond met een mooi uitzicht over de streek, inclusief ‘Les Trois Becs’, drie bergpuntjes.

Bourdeaux
Foto: Mairie de Bourdeaux

Grignan

Het grootste renaissancekasteel van Zuid-Frankrijk staat hier, en het dorp is er in een cirkel omheen gebouwd. In de tijd van de Renaissance werd het al bestaande kasteel uitgebreid en verfraaid, en sindsdien is het een imposant bouwwerk voor zo’n klein dorp. Om het kasteel vind je middeleeuwse straatjes en huizen en enkele winkeltjes.

Grignan
Grignan. Foto: Office de Tourisme Pays de Grignan

Marsanne

Marsanne heeft oeroude wortels. Al in de Romeinse tijd was hier een nederzetting, onder de naam Fons Juliana. De oude overblijfselen die er nu nog zijn stammen echter met name uit de elfde tot veertiende eeuw. Onder meer de Église Saint-Félix valt op, een vervallen kerk uit de twaalfde eeuw. Er zijn verder tal van leuke straatjes, een stadspoort, winkeltjes en ateliers.

Marsanne
Marsanne. Foto: Office de Tourisme de Montélimar

Dieulefit

‘Door God gemaakt’, dat is de wat pretentieuze betekenis van de naam van dit plaatsje. Al zo’n tweeduizend jaar staat dit dorp in het teken van de pottenbakkers. Je vindt er veel keramiekwinkeltjes en kunstenaars. Daarnaast is het ook een schilderachtig plaatsje met dank aan de vele kleurrijke gevels en luiken die je er ziet.

Autichamp

Ook al zo’n leuk dorp op een heuvel, oftewel een village perché. En ook hier is er een kasteel, zijn er middeleeuwse huizen en straatjes, en is het genieten van de gezellige sfeer. Vanaf het dorp heb je een schitterend uitzicht over de groene omgeving, met onder meer het Forêt en het Massif de Saou.

Autichamp
Autichamp. Foto: Office de Tourisme Cœur de Drôme – Pays de Crest et de Saillans

Puygiron

Een piepklein dorp tot besluit. Het ligt in een indrukwekkend landschap met lavendelvelden, glooiende heuvels, bossen en akkerland. Je vindt er een kasteel met vier ronde torens en een donjon, een kerk en enkele eeuwenoude straatjes.

Puygiron
Puygiron. Foto: Office de Tourisme de Montélimar

Verder lezen:
6 uitstapjes voor gezinnen met kinderen in de Drôme
Boerencamping met prachtig uitzicht in de Drôme


Pinterest

Vond je dit een handig en interessant artikel? Bewaar het dan op je Pinterest!

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

9 reacties op 10 mooie dorpen in de Drôme

 • Leuke blog. Ik mis toch echt het stadje Die in je lijst! Prachtig middeleeuws stadje aan de rivier de Drôme, hier komt ook de welbekende Clairette de Die vandaan. Het is hier op het moment van schrijven heerlijk toeven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.