10 minder bekende Romeinse bouwwerken in Frankrijk

door Martijn
7007 keer gelezen

Vanaf de 2e eeuw voor Christus tot en met de 5e eeuw stond een groot deel van Frankrijk onder Romeins gezag en werd zo de basis gelegd voor het huidige Frankrijk, inclusief de Franse taal. Vooral in het zuiden stond de Romeinse heerschappij als een huis. Hier zijn dan ook nog de meeste Romeinse overblijfselen terug te vinden. Iedere Frankrijkganger kent de karakteristieke Pont du Gard of de amfitheaters van Nimes en Arles. Maar Frankrijk heeft nog veel meer gebouwen uit de Romeinse tijd die soms nog in verrassend goede staat zijn. Daarom hieronder enkele minder bekende maar eveneens prachtige staaltjes Romeinse bouwkunst in Frankrijk.

advertentie

Porte de Mars, Reims
De Porte de Mars is de grootste nog bestaande Romeinse triomfboog ter wereld. Hij werd gebouwd tussen 180 en 230 na Christus en is 13 meter hoog en 33 meter lang. In het verleden stonden er 4 van dit soort monumentale triomfbogen in Reims, maar van de overige zijn hier en daar enkel nog wat overblijfselen te bespeuren. Pas later werd het bouwwerk een poort, toen de stadsmuren er op aangesloten werden.

Aquaduct van Gorze naar Metz
In de Romeinse tijd telde Metz (Divodurum) zo’n 20.000 inwoners. Die hadden natuurlijk water nodig, vandaar de aanleg van een aquaduct van 22 kilometer, van Gorze naar Metz. Het aquaduct had zowel een bovengronds als een ondergronds gedeelte, en vandaag de dag zijn er nog enkele stukken bewaard gebleven. Het meest indrukwekkend is een gedeelte met 16 bogen bij Jouy-aux-Arches en een bassin met enkele bogen bij Ars-sur-Moselle.

Maison Carrée, Nîmes
Een van de best bewaarde Romeinse tempels, het Maison Carrée, werd gebouwd onder het bewind van keizer Augustus en opgedragen ter ere van zijn twee kleinzonen. Het gebouw heeft in de loop der tijd onder meer als stadhuis en kerk dienstgedaan.

Trophée des Alpes, La Turbie
Uitkijkend over het prinsdom Monaco staat de Trophée des Alpes al sinds vlak voor het begin van de jaartelling op zijn vaste plek. Het bouwwerk is opgericht ter ere van keizer Augustus na de overwinning op enkele lokale stammen en staat op het hoogtepunt van de via Julia Augusta. Ooit was het een rond gebouw, nu staan nog enkele muren en pilaren overeind.

Romeins theater van Orange
Het Romeins theater van Orange geldt als een van de best bewaarde theaters uit het Romeinse Rijk. Bijzonder is hier onder meer dat de theatermuur achter het podium nog vrijwel helemaal intact is, terwijl die bij andere theaters niet meer te vinden is. Ooit had het ongeveer 10.000 zitplaatsen, nu nog 7.000.

Tempel van Augustus en Livia, Vienne
Net als het Maison Carrée te Nîmes, vind je in Vienne een prachtige oude Romeinse tempel. De tempel werd enkele decennia voor het begin van de jaartelling gebouwd. Ook deze tempel is in de loop der tijden voor diverse doeleinden gebruikt, onder meer als kerk.

Aqueduc du Gier, Lyon
Het aquaduct van de Gier is een van de vier aquaducten die de stad Lyon van water voorzagen in de Romeinse tijd. Het is ook meteen de langste van de vier, en degene die het best bewaard is gebleven. Her en der over het maar liefst 85 kilometer lange traject van het aquaduct vind je nog overblijfselen. Het haalde water uit een zijrivier van de Rhône, de Gier, en bestond uit een aantal ondergrondse en bovengrondse stukken. Het mooiste stuk bevindt zich bij Chaponost.
In Lyon vind je overigens ook een mooi amfitheater, een theater en een odeon.

Romeinse sporen in Parijs

Thermes de Cluny

Thermes de Cluny, Parijs
De Thermes de Cluny zijn de ruïnes van een Romeins badhuis in het vijfde arrondissement van Parijs. Ze zijn deels in het Musée national du Moyen Age opgenomen, en je kunt er nog een behoorlijk aantal redelijk intacte ruimtes van het badhuis bezoeken. Zoals bijvoorbeeld het spectaculaire frigidarium, een ruimte waar je vroeger na een warm bad kon afkoelen.

Tour de Vésone, Périgueux
De Tour de Vésone is een toren van bijna 25 meter hoogte en een diameter van 20 meter. De toren maakte vroeger deel uit van een tempel en is gebouwd in de eerste of tweede eeuw. De architectuur van de toren is een mengeling van Romeinse en Keltische invloeden.

Porte Noire, Besançon
De Porte Noire van Besançon is een triomfboog van bijna 17 meter hoog uit de 2e eeuw, gebouwd ten tijde van Marcus Aurelius. Oorspronkelijk was de boog bedekt met sculpturen van de Griekse en Romeinse goden en gevechtsscènes. Daarvan zijn er nu nog een aantal bewaard gebleven.

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Nieuw: het boek Frankrijk Puur
50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken
"Frankrijk Puur is een ode aan al het moois dat Frankrijk te bieden heeft."
 
Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.
 
Lees hier meer over dit inspiratieboek over Frankrijk!

Lees ook:

1 reactie

Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids 24 december 2014 - 22:16

Vienne heeft wel meer Romeinse restanten, onder meer een naald-vormig monument waarvan vroeger beweerd werd dat Pontius Pilatus of keizer Augustus er begraven zouden liggen: http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=472.
Aquaduct van de Gier in Chaponost ben ik paar weken geleden geweest. Best aardig om een keer te zien. Bovendien is er (op de plek van de foto) een parkeerplaats waar je prima met je camper kunt overnachten.

Reply

Plaats een reactie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Accepteren Lees meer

Gratis Frankrijk-tips

Ontvang wekelijks nieuwe tips van Frankrijk Puur in je mailbox

P.S. Heb jij het boek Frankrijk Puur al besteld?
Met tips voor 50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken.