Dorpjes op Corsica

10 bijzondere spookdorpen in Frankrijk

Spookdorpen komen over heel de wereld voor. Ze werden verlaten omdat de bewoners hun heil in de grote steden zochten, maar ook oorlogen hebben ervoor gezorgd dat complete dorpen van de kaart verdwenen. In Frankrijk zijn er in de loop van de 20e eeuw tientallen dorpjes verlaten vanwege de migratie vanaf het platteland. Daarnaast zorgden de twee wereldoorlogen voor enkele leegstaande en half verwoeste dorpjes.

Trévans, Alpes-de-Haute-Provence

De naam Trévans duikt al in de 12 eeuw op, er werd destijds een abdij gesticht die uiteindelijk in de 16e eeuw weer werd verlaten na de godsdienstoorlogen. Het dorpje zelf heeft maximaal zo’n 150 inwoners geteld en werd halverwege de 20e eeuw verlaten.

Bezonvaux, Meuse

Een van de bekendste dorpen die in de Eerste Wereldoorlog vrijwel van de kaart werden weggeveegd is Bezonvaux, in de omgeving van Verdun. Het dorp telde bij het uitbreken van de oorlog enkele honderden inwoners. In februari 1916 moesten de Franse soldaten zich er uit terugtrekken en kwam het dorp onder zwaar vuur te liggen van beide kampen. Na de oorlog stond er geen muur meer overeind en werd het nooit meer heropgebouwd. In het landschap herken je heden ten dage nog steeds de kraters van de granaatinslagen, bovendien liggen er nog vele niet ontplofte granaten waarvoor her en der waarschuwingen hangen.

Lagremuse, Alpes-de-Haute-Provence

Lagremuse was een klein middeleeuws dorpje met een kasteel, een kerk en een kapelletje die nu een ruïne zijn. Aan het eind van de 19e eeuw werd het dorpje – dat nooit meer dan 100 inwoners telde – uiteindelijk verlaten.

Vière, Alpes-de-Haute-Provence

Het plaatsje Mariaud is een vervallen dorpje dat al minstens uit de 13e eeuw stamt. Volgens de overlevering zouden de roemruchte Tempeliers er een verblijf hebben gehad. Vandaag de dag zijn er nog wat ruïnes van huizen en een kerkje te zien.

Chastelas, Ardèche

Rond het vervallen Château du Chastelas ligt een verlaten dorpje met huizen en muren die nog in verrassend goede staat zijn. Vanaf het dorp heb je een mooi uitzicht op de directe omgeving. Vanaf de 19e eeuw verlieten de inwoners het dorp om zich in de lager gelegen vallei te vestigen.

Brovès, Var

Dorpen worden niet alleen verlaten omdat iedereen vrijwillig wegtrekt. Voor de inwoners van Brovès was het vertrek van hogerhand opgelegd. Ze moesten weg vanwege de komst van een militair oefenterrein. Sinds de jaren ’70 is Brovès dan ook verboden gebied, hoewel er zo af en toe nog wel films worden opgenomen. Het dorpje telde ooit meer dan 300 inwoners, maar vlak voordat iedereen weg moest waren dat er nog maar zo’n 85.

Montcalmès, Hérault

Montcalmès is een prachtig verlaten dorpje in uitgestrekt heuvelachtig gebied. Het dorp werd ooit opgegeven omdat er een tekort aan water heerste en het bestaat uit een flink aantal gebouwen met dikke oude muren die nog in redelijke staat zijn. Al in de 8e eeuw was er bewoning op deze plek, rond een eeuwenoud kasteel.

Périllos, Pyrénées-Orientales

Het dorpje Périllos heeft een drietal vervallen monumenten en er staan nog wat ruïnes van huizen overeind. Enkele decennia geleden vertrokken de laatste vaste inwoners, maar de afgelopen jaren is er weer wat activiteit te bespeuren, met name in de zomer.

Occi, Corsica

In 1918 overleed de laatste inwoner van het dorpje Occi in het noorden van Corsica. Vanaf het vervallen dorpje heb je een schitterend uitzicht over de kust en de zee.

Oradour-sur-Glane, Haute-Vienne

Het bekendste Franse verlaten dorp is natuurlijk Oradour-sur-Glane. Op 10 juni 1944 werden de inwoners van het dorp bij elkaar gedreven door een bataljon Duitsers die voorbij trokken, waarschijnlijk als represaillemaatregel. De mannen werden opgesloten in enkele schuren, de vrouwen en kinderen in de kerk. Vervolgens werden de mannen met mitrailleurs om het leven gebracht of verwond en vervolgens verbrand. Ook de vrouwen en kinderen werden omgebracht doordat de kerk in brand werd gestoken. Momenteel is het dorp in de oorspronkelijke half verwoeste staat een indrukwekkende herinneringsplek.

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Geef je reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant