10 bijzondere spookdorpen in Frankrijk

Spookdorpen komen over heel de wereld voor. Ze werden verlaten omdat de bewoners hun heil in de grote steden zochten, maar ook oorlogen hebben ervoor gezorgd dat complete dorpen van de kaart verdwenen. In Frankrijk zijn er in de loop van de 20e eeuw tientallen dorpjes verlaten vanwege de migratie vanaf het platteland. Daarnaast zorgden de twee wereldoorlogen voor enkele leegstaande en half verwoeste dorpjes.

Trévans, Alpes-de-Haute-Provence

De naam Trévans duikt al in de 12 eeuw op, er werd destijds een abdij gesticht die uiteindelijk in de 16e eeuw weer werd verlaten na de godsdienstoorlogen. Het dorpje zelf heeft maximaal zo’n 150 inwoners geteld en werd halverwege de 20e eeuw verlaten.

Bezonvaux, Meuse

Een van de bekendste dorpen die in de Eerste Wereldoorlog vrijwel van de kaart werden weggeveegd is Bezonvaux, in de omgeving van Verdun. Het dorp telde bij het uitbreken van de oorlog enkele honderden inwoners. In februari 1916 moesten de Franse soldaten zich er uit terugtrekken en kwam het dorp onder zwaar vuur te liggen van beide kampen. Na de oorlog stond er geen muur meer overeind en werd het nooit meer heropgebouwd. In het landschap herken je heden ten dage nog steeds de kraters van de granaatinslagen, bovendien liggen er nog vele niet ontplofte granaten waarvoor her en der waarschuwingen hangen.

Lagremuse, Alpes-de-Haute-Provence

Lagremuse was een klein middeleeuws dorpje met een kasteel, een kerk en een kapelletje die nu een ruïne zijn. Aan het eind van de 19e eeuw werd het dorpje – dat nooit meer dan 100 inwoners telde – uiteindelijk verlaten.

Vière, Alpes-de-Haute-Provence

Het plaatsje Mariaud is een vervallen dorpje dat al minstens uit de 13e eeuw stamt. Volgens de overlevering zouden de roemruchte Tempeliers er een verblijf hebben gehad. Vandaag de dag zijn er nog wat ruïnes van huizen en een kerkje te zien.

Chastelas, Ardèche

Rond het vervallen Château du Chastelas ligt een verlaten dorpje met huizen en muren die nog in verrassend goede staat zijn. Vanaf het dorp heb je een mooi uitzicht op de directe omgeving. Vanaf de 19e eeuw verlieten de inwoners het dorp om zich in de lager gelegen vallei te vestigen.

Brovès, Var

Dorpen worden niet alleen verlaten omdat iedereen vrijwillig wegtrekt. Voor de inwoners van Brovès was het vertrek van hogerhand opgelegd. Ze moesten weg vanwege de komst van een militair oefenterrein. Sinds de jaren ’70 is Brovès dan ook verboden gebied, hoewel er zo af en toe nog wel films worden opgenomen. Het dorpje telde ooit meer dan 300 inwoners, maar vlak voordat iedereen weg moest waren dat er nog maar zo’n 85.

Montcalmès, Hérault

Montcalmès is een prachtig verlaten dorpje in uitgestrekt heuvelachtig gebied. Het dorp werd ooit opgegeven omdat er een tekort aan water heerste en het bestaat uit een flink aantal gebouwen met dikke oude muren die nog in redelijke staat zijn. Al in de 8e eeuw was er bewoning op deze plek, rond een eeuwenoud kasteel.

Périllos, Pyrénées-Orientales

Het dorpje Périllos heeft een drietal vervallen monumenten en er staan nog wat ruïnes van huizen overeind. Enkele decennia geleden vertrokken de laatste vaste inwoners, maar de afgelopen jaren is er weer wat activiteit te bespeuren, met name in de zomer.

Occi, Corsica

In 1918 overleed de laatste inwoner van het dorpje Occi in het noorden van Corsica. Vanaf het vervallen dorpje heb je een schitterend uitzicht over de kust en de zee.

Oradour-sur-Glane, Haute-Vienne

Het bekendste Franse verlaten dorp is natuurlijk Oradour-sur-Glane. Op 10 juni 1944 werden de inwoners van het dorp bij elkaar gedreven door een bataljon Duitsers die voorbij trokken, waarschijnlijk als represaillemaatregel. De mannen werden opgesloten in enkele schuren, de vrouwen en kinderen in de kerk. Vervolgens werden de mannen met mitrailleurs om het leven gebracht of verwond en vervolgens verbrand. Ook de vrouwen en kinderen werden omgebracht doordat de kerk in brand werd gestoken. Momenteel is het dorp in de oorspronkelijke half verwoeste staat een indrukwekkende herinneringsplek.

Bonjour! Ik ben Martijn, oprichter van Frankrijk Puur. Van jongs af aan kom ik graag in Frankrijk. Door mijn studie Franse Taal & Cultuur ben ik nog meer van het land en de Franse gewoontes gaan houden. Vragen, opmerkingen, tips? Neem contact op via martijn@frankrijkpuur.nl!

Mijn tips voor accommodaties

Met deze tips voor accommodaties haal je het meeste uit je vakantie in Frankrijk. Waar ben je naar op zoek?
 
- Vakantiehuisjes in de natuur
- Campings
- Natuurcampings
- Nederlandstalige vakantieparken
- Hotels of chambres d'hôtes

Gratis ebook over Frankrijk

ABONNEER OP DE NIEUWSBRIEF MET FRANKRIJKTIPS EN ONTVANG EEN GRATIS EBOOK

Populair in de webshop

 • Vanaf: 25,00

  Maak kennis met de vele gezichten van Frankrijk. Van de ruige rotsen aan de kust van Bretagne tot de witte bergtoppen van de Alpen, van de uitgestrekte wijngaarden in de Elzas tot de grillige rivierkloven in het Centraal Massief, van de lange zandstranden in Les Landes tot de lavendelvelden in de Provence.

  Onderweg passeer je de mooiste dorpen en steden, oeroude kastelen, kathedralen, kloosters en andere opmerkelijke sporen van de rijke geschiedenis. In Frankrijk Puur Roadtrips vind je vijftig indrukwekkende routes, voorzien van tips voor campings, restaurants en bezienswaardigheden. De routes variëren in lengte van een tot zes dagen en kunnen gemakkelijk uitgebreid worden.

  Dit boek is een bron van inspiratie voor betoverende roadtrips met de auto, motor of camper. Tweede druk! (juli 2021)

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via Libris-boekhandels, Standaard Boekhandel of Bol.com bestellen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Bestel het ebook er bij en krijg 15,- euro korting!

 • Vanaf: 24,99

  50 bestemmingen om het pure Frankrijk te ontdekken. 

  Frankrijk is een land dat blijft verrassen. Ga mee op reis langs fotogenieke dorpjes en weidse vergezichten, monumentale gebouwen en indrukwekkende natuurverschijnselen. Frankrijk Puur neemt je mee door bekende én onbekende streken, op zoek naar het pure Frankrijk.

  Het boek past door de brievenbus, dus je hoeft er niet voor thuis te blijven.

  Je kunt het boek ook via de boekhandel of Bol.com aanschaffen.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden

  Bestel het ebook er bij en krijg 7,50 euro korting!

 • 1,00

  Wil je iemand een fijne verjaardag toewensen? Stuur dan dit kaartje met Joyeux Anniversaire. Natuurlijk kun je deze ansichtkaart ook gebruiken om je interieur mee op te vrolijken, doe ze in een leuk fotolijstje of plak ze aan je muur.

  Verzending binnen 1 à 2 werkdagen

 • 5,00

  In deze reisgids helpen we je op weg om deze bijzondere stad zelf te verkennen. We geven tips voor bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen op basis van onze eigen ervaringen, met onder meer een uitgebreide rondwandeling door de wijk Le Marais. Natuurlijk komen de bekendste bestemmingen aan bod, maar we laten je ook in Parijs graag het ‘Frankrijk Puur’-gevoel beleven: de minder bekende kanten van de stad, en tips om zo optimaal mogelijk te genieten van de populairste plekken.

  Deze reisgids telt 54 pagina’s en is een paperback in A5-formaat. Liever de digitale versie? Klik hier voor het ebook.

  Op werkdagen voor 17.00 besteld, dezelfde dag verzonden 

  Let op: dit is een ‘kneusje’, bij het drukken van deze reisgidsen is iets mis gegaan waardoor ze niet goed gelijmd zijn. Het kan hierdoor gebeuren dat de pagina’s snel loslaten uit de rug van het boekje. Hierom verkopen we deze gidsen met 50% korting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet getoond.